Šta treba da znam o Hashcatu? Šta je Hashcat?

In: PROGRAMIRANJE

Šta treba da znam o Hashcatu?

Šta je Hashcat? Hashcat je vrsta hakerskog alata, a posebno krekera lozinki. Stvoren je da bude…

Šta je Hashcat?

Hashcat je vrsta hakerskog alata, a posebno krekera lozinki. Napravljen je da može hakovati najsloženije lozinke, istovremeno ciljajući na više aspekata kodiranja. Pored toga, prema online izvorima, uključujući Infosec Institute, smatra se da je veoma svestran i brz u poređenju sa drugim alatima za hakovanje lozinki, što ga čini posebno opasnim.

Hashcat je sposoban za obrnuti inženjering informacija i pretvoriti čitljive informacije u kodirano kodiranje, koje se koristi za razbijanje lozinki. Program može koristiti ‘grubu silu’ u direktnom razbijanju, primijeniti unaprijed konfigurirane rječnike ili koristiti duge tablice u pokušajima korisnika da dobiju pristup osjetljivim informacijama.

Šta se dešavalo u aktuelnim događajima?

Hashcat se trenutno može koristiti za dobijanje lozinki kroz više procesa i može se preuzeti na mreži, uz pristup čitaocima jednostavnim vodičima koji objašnjavaju korak po korak kako koristiti program za zaobilaženje sigurnosnih funkcija. Nažalost, ovakav stepen opšte dostupnosti nije neuobičajen za moderne hakerske alate, pa se stoga smatra dodatnom ranjivošću. Program se može koristiti na Kali Linuxu, verziji Linuxa sa stotinama jedinstvenih alata za sigurnost informacija.

Trenutna verzija programa se smatra naprednom sa potencijalom za dalji razvoj. Može se pokretati u nizu uobičajenih operativnih sistema, uključujući Windows, Linux i OSX, i baziran je na višestrukim heširanjem, višestrukim nitima i više algoritama (uključujući MySQL, DCC, MD4-5 i NTLM). Specijalizirana pravila se mogu koristiti za proširenje karakteristika načina napada, hakeri mogu ograničiti ili nastaviti kreirane sesije, a program prepoznaje hešove oporavljene iz vanjske datoteke nakon pokretanja.

Eksterna datoteka pohranjuje listu koja se može koristiti u napadima sile, a korisnici mogu konfigurirati broj niti prije nego što ih izvrše prema svom najnižem prioritetu. Program podržava hex-salt pored hex-charset fajlova, a trenutno se može implementirati preko 90 algoritama u pokušaju da se optimizuju performanse.

Online izvori kao što je Help Net Security pružaju korisnicima korake za korištenje programa za napade. Na primjer, Hashcat se može koristiti za hakiranje korisničke lozinke putem rječničkog napada tako što se prvo kreira rječnik s MBD5 hešovima, nakon čega slijedi hvatanje okvira i izbacivanje datoteke za ciljano skladištenje informacija i budući pristup. Samo jedan okvir može biti neophodan za uspješan hak. Za razliku od drugih pristupa, uspjeh Hashcat-a u sticanju unaprijed dijeljenog ključa (PSK) u prosjeku može uključivati samo hakersku primjenu njegovih funkcija u toku minuta ili dana, što ga čini opasnijim. Svestranost i opcije programa pružaju hakerima značajan potencijal.

Kao i sa drugim nedavnim razvojem hakovanja i uspjesima u pristupima hakovanja, Hashcat povećava potražnju za formalnim i efikasnim razvojem sigurnosnih protokola kao što je to učinjeno kroz WPA3 mrežni sigurnosni protokol. WPA3 je tek nedavno objavljen u svom najranijem obliku, i pruža poboljšanje u odnosu na osnovne slabosti u WPA2 sigurnosti koje Hashcat može iskoristiti. Online izvori, uključujući Security Affairs, izvještavaju da stručnjaci očekuju da će WPA3 protokol imati glavnu ulogu u zaštiti od Hashcat potencijala u bliskoj budućnosti.

Robust Secure Network Information Element (RSN IE) će se smatrati fundamentalnim i važnim u tekućim poboljšanjima sigurnosti. Hashcat je trenutno u mogućnosti da direktno cilja na ovo, umjesto da koristi prethodni hakerski pristup uspostavljanju veze putem protokola za provjeru autentičnosti mrežnog porta i iskorištavanju ranjivosti u Pairwise Master Key Identifier (PMKID). Ove PMKID ranjivosti su ciljane u razvoju WPA3 i drugim pokušajima da se poboljša sigurnost mreže na manje fundamentalnom nivou.

RSN je prvobitno kreiran da osigura 802.11 bežične mreže, kao element standarda 802.11i, ali emituje internu poruku tokom pokušaja da se uspostave kanalske komunikacije koje su iskorištene. Hakeri na taj način mogu pristupiti WPA PSK-ovima iz PMKID-a prema trenutnom dizajnu sa uobičajenom zaštitom. Novi WPA3 koristi Simultaneous Authentication of Equals (SAE) koji je poboljšani protokol za moderno uspostavljanje ključa, što rezultira sistemom koji je mnogo teže napasti kroz trenutne uobičajene procese.

Šta se dogodilo u istraživanju i razvoju?

Pored WPA3, drugi pokušaji da se poboljša sigurnosna efektivnost i efikasnost ciljali su na ranjivosti koje je iskoristio Hashcat, iako su neki napori uključivali koristi od njegove upotrebe.

Časopis Fundamentals of Digital Forensics izvijestio je da su forenzički analitičari uspjeli iskoristiti program u nedavnim naporima za oporavak podataka, jer su Hashcat koristili forenzički stručnjaci za dešifriranje određenih datoteka. U međuvremenu, istraživači sa Tehničkog univerziteta u Danskoj izvijestili su da temeljna osnova programa za model strojnog učenja služi kao referentna tačka za forenzičko dešifriranje i poboljšane sigurnosne napore.

Šta je suština?

Hashcat:

  • Jedan je od najefikasnijih hakerskih programa razvijenih do danas
  • Može biti vrlo korisno za digitalne forenzičke analitičare i koristiti za pozitivne rezultate, a ne za hakiranje
  • Može iskoristiti WPA2 ranjivosti
  • Stvara dalju potražnju za implementacijom WPA3

Kako možemo da vam pomognemo?

Trebate da dobijete ideje za predstojeći projekat ili digitalnu kampanju? Želite da transformišete svoje poslovanje primenom punog potencijala digitalnog marketinga?

Za sva pitanja o otvorenim radnim mjestima, posetite našu stranicu za posao here.