Windowsi 11 dobivaju novu AI sekciju i napredne mogućnosti

In: SOFTWARE

Objavljeni su novi buildovi za Windowse 11 koji su u trenutnoj fazi testiranja i možemo reći da donose jako zanimljive promjene.

Prva je zapravo i očekivana, a radi se o tome da će Windowsi 11 unutar „Settings“ aplikacije po prvi put dobiti AI sekciju. S obzirom na to da Windowsi 11 postaju sve bogatiji s raznim AI elementima uključujući i novi Copilot, Microsoft je s pravom odlučio uvesti sekciju koja će omogućiti upravljanje ovim stavkama.

Druga velika promjena je potpuno nova nadogradnja Voice Access značajke. Korisnici sada imaju još veće mogućnosti u kreiranju glasovnih naredbi što će značajno unaprijediti praktičnost i učinkovitost obavljanja radnih zadataka na Windowsima 11.

AI Components

Build 26016 je zadnji u 2023. godini i njegov se dolazak očekuje negdje u siječnju 2024. godine. Korisnici koji su ga već imali prilike testirati primijetili su da postoji jedna sasvim nova sekcija u „Settings“ aplikaciji pod nazivom „AI Components“. Sukladno opisima, radi se o sekciji unutar koje će korisnici moći imati pregled svih AI značajki unutar operativnog sustava te upravljati s njima.

Ova objava oslanja se na ranije Microsoftove najave kako će u 2024. godini korisnici Windowsa 11 dobiti veliko ažuriranje čiji je kompletan fokus na AI elementima pa se može reći da je „AI Components“ sekcija samo pripremanje terena za ono što nas očekuje.

Također je važno spomenuti kako su AMD i Intel najavili nove procesore s kojima obećavaju veliku nadogradnju u korištenju AI elemenata pa se sve savršeno poklapa s Microsoftovom strategijom.

Jedino je pomalo razočaravajuće kako „AI Components“ sekcija ne ide previše u dubinu kod AI komponenti i zasad se upravljanje njima svodi na njihovo dodavanje ili uklanjanje, ali sigurni smo da će sljedeće godine ona postepeno uključiti brojne nove sadržaje.

Nove Voice Access značajke

Još jedan Build pod oznakom 22635.2915 (KB5033456) pojavio se unutar Beta kanala i najzanimljivija promjena kod njega je prilično velika nadogradnja već svima poznate Voice Access značajke.

Glavna promjena je što sada korisnici mogu kreirati prilagođene glasovne prečace za različite vrste naredbi.

Microsoft je čak spomenuo primjer kako bi to trebalo izgledati. Naveo je osmišljenu naredbu „insert work address“ koja je prilagođena. Svaki put kad je korisnik spomene, ona automatski lijepi specificiranu adresu njegovog radnog mjesta. Svaki put kad korisnik mora staviti adresu svog radnog mjesta u dokument na kojem radi, jednostavno spomene naredbu i adresa se začas nađe na mjestu koje je za nju predviđeno. Prikazani primjer pokazuje koliko ovakve prilagođene naredbe mogu biti praktične.

Prilagođene glasovne naredbe moći ćete koristiti za, na primjer, otvaranje točno određenog URL-a, datoteke ili mape. U njima možete kombinirati i veći broj naredbi zajedno s funkcijama pritiska tipki na tipkovnici ili klika mišem. Mogućnosti su zaista velike i možemo samo pohvaliti Microsoftovo proširenje Voice Access funkcije te uklanjanje stare Windows Speech Recognition aplikacije.

Također je proširena podrška za jezike prilikom korištenja Voice Accessa pa su sada uključeni francuski (Francuska i Kanada), njemački te španjolski (Španjolska i Meksiko).

Može se još spomenuti kako su s Buildom 22635.2915 (KB5033456) napravljena dodatna poboljšanja. Korištenje dva monitora i prebacivanje s jednog na drugi sad je mnogo lakše, a videoprikaz zaslona dobiva poboljšanu „Cast flyout“ opciju unutar brzih postavki (Quick Settings) s kojom se pokreće otklanjanje poteškoća. Kod korištenja Nearby Sharing značajke postalo je moguće promijeniti naziv uređaja kako bi ga se moglo identificirati.

Kako možemo da vam pomognemo?

Trebate da dobijete ideje za predstojeći projekat ili digitalnu kampanju? Želite da transformišete svoje poslovanje primenom punog potencijala digitalnog marketinga?

Za sva pitanja o otvorenim radnim mjestima, posetite našu stranicu za posao here.