iPhone 15 Pro Max recenzija: za one koji žele najbolje!

In: MOBILNI

Appleov iPhone 15 Pro Max apsolutno je najveći, najbolji, i najopakiji iPhone kojeg možete kupiti ove godine. Vratio se na jednu ekskluzivnu značajku: nadograđenu telefoto kameru i ima procesor koji će zapravo pokretati igre za konzole. Osim toga, još uvijek je prvak što se tiče vijeka trajanja baterije, koja traje puno dulje od manje verzije iPhonea 15 Pro.

Također je skuplji u odnosu na lanjsko izdanje. Tehnički, Apple nije povećao cijenu, ali je ukinuo osnovnu varijantu za pohranu od 128 GB. Dakle, sada počinje od 1.500 eura za model od 256 GB, prema gore, ovisno o modelu i memoriji. Ako želite najbolje od najboljeg od onoga što Apple nudi ove godine, pogotovo ako ste entuzijast po pitanju fotografiranja i cijena vam nije problem, onda biste svakako trebali baciti pogled na iPhone 15 Pro Max. Više o ovome pametnom telefonu možete saznati iz recenzije koja slijedi u nastavku.

Novi iPhone 15 Pro Max dolazi u vrlo tankoj kutiji, što je lijepo, ali to također znači da u toj kutiji nema punjača. Nije iznenađenje, ali ipak vrijedno spomena. Ono što dobivate u kutiji je pleteni USB-C kabel u bijeloj boji, ali imajte na umu da je ovo USB 2 kabel, dok sam iPhone podržava USB 3 standard, pa ako želite koristiti ove veće brzine prijenosa , morali biste zasebno kupiti USB 3 kabel. Srećom, bilo koji USB 3 kompatibilni kabel će raditi, ne morate posebno izdvajati za MFi kabele.

Što se specifikacija tiče, ono što naravno nije šok jest to da Pro Max model dolazi s najnovijim i najbržim sustavom na čipu kojeg Apple nudi. Međutim, novi Apple A17 Pro čip dobio je novo ime, ne Bionic, zove se Apple A17 Pro. Sada omogućuje USB 3 brzine za prijenos podataka preko USB C priključka (10 gigabita u sekundi ili 20 puta brže od USB 2.0 i Lightning).

Appleov iPhone 15 Pro Max izgleda vrlo slično iPhoneu 14 Pro Max, ali postoje neke značajne razlike. Prvo, okvir je sada od brušenog titana, tako da više neće biti mrlja na okviru od nehrđajućeg čelika. Još uvijek prikuplja otiske prstiju, ali neće biti tako osjetno kao što je na primjer bio slučaj kod lanjske iteracije. Drugo, okviri oko zaslona iPhonea 15 Pro Maxa osjetno su tanji, što čini cijeli telefon neznatno manjim.

Ostalo je kako smo naviknuli, bez nekih većih promjena. To se odnosi na veliku izbočina kamere s tri leće na stražnjoj strani, ravne metalne okvire i zaslon s izrezom Dynamic Island sprijeda. Potonja stvar je, ako niste pratili, crni izrez oko modula selfie kamere na prednjoj strani. Softver crta animirane widgete oko sebe kad god imate zadatke koji se izvode u pozadini, tako da na neki način “skriva” Face ID senzore pretvarajući se da je sve to namjerno. Dynamic Island mogućnost zgodan je pokušaj Appleovog zamjenjivanja stanovitog ”usjeka”, zuba ili kako god hoćete, koji je godinama krasio Appleove pametne telefone.

Kombinacija tipki za napajanje i glasnoću također je netaknuta, ali glavni dio iPhonea, prekidač za isključivanje zvuka, uklonjen je iz serije iPhone 15 Pro. Umjesto toga, dobivamo novu akcijsku tipku koja radi slično kao ona na Apple Watch Ultra. Prema zadanim postavkama, akcijska tipka i dalje će funkcionirati kao prekidač za isključivanje zvuka. Ali također ga možete prilagoditi da radi razne radnje nakon što ga držite pritisnutim: njime možete uključiti svjetiljku, otvoriti aplikaciju, ući u način rada za fokusiranje, ali najbolje od svega je što možete koristiti aplikaciju Prečaci kako biste radili doslovno sve i svašta.

Neki korisnici dosad su prijavili da su akcijske tipke koristili kako bi pokretali aplikacije kao što je Googleov Pomoćnik, što je dobra zamisao, ali no naravno ovo nije jedina stvar za što se može koristiti ova tipka. Nažalost, akcijska tipka može učiniti samo jednu stvar, što je na neki način razočaranje.

Bilo bi lijepo da se jednim klikom još uvijek možete prebacivati između više funkcija koje bi eventualno mogla obavljati akcijska tipka, no sad je situacija ovakva. Tko zna, možda Apple dodatno nadogradi mogućnosti ove tipke kroz neku od budućih nadogradnji sustava. Dotad će korisnik moći povezati akcijsku tipku samo za jednu funkciju na svom iPhoneu 15 Pro Max.

iPhone 15 Pro Max drži 6,7-inčni OLED panel, kao i prije. Naravno, još uvijek ima izrez Dynamic Island kojeg smo prvi put vidjeli na seriji 14 Pro.

Možemo uživati u brzini osvježavanja ProMotion od 120 Hz, značajki Always On i mogućnostima super visoke svjetline za gledanje HDR videa u bilo kojoj situaciji.

Apple je smanjio milimetre crnog okvira koji okružuje Super Retina XDR OLED zaslon kako bi se doimao većim, što također čini da Dynamic Island izgleda manji. Između toga i zakrivljenih rubova, doista izgleda kao da se zaslon proteže sve do vanjskog ruba telefona. Da budemo jasni, zaslon je malo veći, ali rezolucija, 2796 x 1290 i gustoća točkica od 460 ppi, nepromijenjena je u odnosu na iPhone 14 Pro Max.

I dalje je prekrasan i svijetao zaslon, s maksimalnom svjetlinom od 2000 nita, što znači da nisam imao problema koristiti ga vani na jakom suncu. Njegova široka gama boja znači da su vizualni prikazi bogati, a omjer kontrasta od 2.000.000:1 pruža podršku za najsjajniju crnu boju. Gledanje svega, od fotografija do igara, aplikacija, web stranica i videozapisa na ovom zaslonu je užitak.

Podrška za ProMotion znači da je iPhone 15 Pro Max jednako vješt u rukovanju pomicanjem web stranice kao i u video zapisima i igranju. Svi pokreti izgledaju glatko. Osim toga, sposobnost telefona da se zaustavi do 1 Hz znači da, kada zatreba, gubi snagu dok vam i dalje pruža informacije; idealno za uvijek uključenu funkcionalnost.

Pro Max model iPhonea 15 ima poznatu trostruku kameru s LiDAR sustavom, a sada koristi svoju unutarnju prostoriju za smještaj nove leće s peterostrukim zumom, što je ekvivalent 120 mm. Naravno, taj senzor od 48 MP predstavljen je sa iPhone 14 Pro serijom i predstavljao je skok u odnosu na prethodni senzor od 12 MP. No, ove godine Apple poboljšava način na koji obrađuje podatke s tog senzora.

Umjesto snimanja fotografija od 12 MP prema zadanim postavkama, sada dobivamo slike od 24 MP za više detalja bez žrtvovanja svjetlosnih podataka zahvaljujući nadograđenom Photonic Engineu i HDR algoritmima. Razlike su male ali nisu zanemarive. Fotografije iPhonea 15 Pro izgledaju manje izoštreno, sjene i svijetli dijelovi u dinamičnim scenama se prirodnije stapaju jedni s drugima, a opća vidljivost unutar zasjenjenih područja je poboljšana.

Telefoto leća sada ima dizajn tetraprizme, koji omogućuje 5x optički zoom; to je nadogradnja u odnosu na prošlogodišnji trostruki. Kada uključite digitalni zum, iPhone 15 Pro Max može povećati do 25x, što je više od 15x koji je bio na prethodnom modelu.

Što je s razinama zumiranja između 1x i 5x? Posebno za portretne fotografije? Apple je vrlo uvjeren u svoju sposobnost iskorištavanja snage senzora od 48 MP kako bi nam pružio zum “bez gubitaka” ne samo 2X (48 mm), već sada i 1,2X (28 mm) i 1,5X (35 mm). Ovo su super popularne žarišne duljine i čak možete postaviti svoj iPhone na zadane, recimo 1,5X način rada. Međutim, i ovdje postoji i prednosti i nedostaci.

Ako koristite glavni senzor za fotografiranja portretnih fotografija i dvostruki ili trostruki zum, gubite zadanu rezoluciju od 24 MP. Vratili smo se na 12 MP, tako da portreti zapravo ne izgledaju puno bolje onoga kako su izgledali na iPhoneu prošle generacije, koji su mogli koristiti 3x telefoto kameru za njih. Da budem iskren, obični iPhone 15 Pro, a ne Max, isto tako dolazi s lećom koja ima trostruki zum, što znači da nije loše uzeti je u obzir ako ste ljubitelj fotografiranja portreta.

Definitivno možete vidjeti veliko poboljšanje kvalitete na razinama zumiranja od 5X i 10X s čistim detaljima i izvrsnom stabilizacijom, tako da fotografije ispadaju oštre i danju i pri slabom osvjetljenju. Sada također možete snimati fotografije od 48 MP u HEIF umjesto RAW, što je mnogo učinkovitije u pogledu pohrane. A zahvaljujući USB 3 priključku, ljubitelji snimanja videozapisa mogu snimati videozapise u 4K kvaliteti na 60 sličica po sekundi u ProRes izravno na vanjski uređaj za pohranu.

Jedna stvar koja se nije puno promijenila je ultra-širokokutna kamera, koja još uvijek snima fotografije od 12 MP, što znači da će razina i količina detalja trpjeti.

Još jedna godina, još jedan novi čip za iPhone, ovaj put se zove Apple A17 Pro. Ove godine, barem kako Apple obećava, dobili smo još veći skok po pitanju performansi. Sada novi SoC donosi veće brzine za čak 20%, dok njegova grafička kartica omogućuje mogućnosti kojima se hvale najmodernije grafičke kartice koje se nalaze na konzolama najnovije generacije i računalima, kao što je stanoviti ”Ray Tracing”.

Apple A17 Pro prvi je sustav na čipu koji je osmišljen na arhitekturi od 3 nanometra. Manji tranzistori znače da imate više mjesta na čipu. Osim toga, putovi između njih mnogo su kraći. Dakle, dobivate više tranzistora koji mogu obaviti više posla, ali prenose informacije jedni drugima s manje potrebne energije. To znači da bi novi sustav na čipu trebao biti bolji ne samo u pogledu pružanja sirovih performansi, nego i u pogledu uštede energije baterije.

Rezultati koje pokazuju Geekbench 6 mjerenja u vezi Appleovog A17 Pro SoC-a podržavaju Appleove tvrdnje o performansama. Pokazuje da A17 Pro radi na taktu od 3,78 GHz, u usporedbi s 3,46 GHz za A16 Bionic i 3,36 GHz za Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, koji se nalazi unutar Samsungovog Galaxy S23 Ultra pametnog telefona.

Brojke, naravno, govore samo dio priče o izvedbi. Za mene je to ono što mogu učiniti s iPhoneom 15 Pro Max važno. A može se učiniti puno toga. Čak se može pokretati i igrati zahtjevne igre, kao što je Capcomov Resident Evil: Village. I to sa uključenim Ray Tracingom. Vrlo zadivljujuće! Mora se priznati da je Apple napravio zaista odličan posao što se sustava na čipu tiče.

Apple ne govori puno o radnoj memoriji na svojim telefonima, ali znamo da sada imamo 8 GB RAM, što je malo povećanje u odnosu na 6 GB koliko smo imali u iPhoneu 14 Pro. No svako povećanje je dobrodošlo.

Što se tiče pohrane, nestala je osnovna varijanta od 128 GB, iPhone 15 Pro Max počinje od 256 GB, zatim ide do 512 GB i 1 TB. Ovisno o tome koliko memorije želite imati toliko više ćete naravno morati platiti. Ilustracije radi, testni model dolazi s 512 GB memorije za pohranu, a dostupan je za oko 14.000 kuna što je oko 1900 eura. Skupo? Vrlo. Ali to nas ne treba čuditi. Radi se o najboljem, najmodernijem i najkvalitetnijem iPhoneu dosad.

Što se tiče operativnog sustava, treba reći da iPhone 15 Pro Max dolazi s unaprijed instaliranim iOS 17 operativnim sustavom. Neke od novih mogućnosti koje dolaze s iOS 17 je na primjer Contact Poster, što je novi način dijeljenja vaših podataka o kontaktu i omogućuje vam prilagođavanje vašeg portreta za ljude koje ćete zvati. Apple se također vratio poboljšanju automatskog ispravljanja i prediktivnog tipkanja pomoću tipkovnice; sada bi trebao pamtiti vaš stil izražavanja i bolje vam se prilagođavati. Tu je i nova aplikacija Dnevnik, no ona dolazi kasnije ove godine.

Apple je i ove godine sa svojim Pro Max modelom tržištu želio ponuditi najbolje od najboljeg iz svoje kuhinje. U tome je svakako uspio. No neki su možda očekivali više od petnaeste iteracije Pro Max modela iPhonea, pogotovo u pogledu kamera. Ipak, kada se sve zbroji o oduzme, možemo reći da smo dobili maksimum u pogledu onoga što Apple može ponuditi za ovu godinu. Tomu najviše doprinosi 3-nanometarski sustav na čipu, čiji se potencijal tek treba pokazati. Ako želite uživati u maksimalnom iskustvu Appleovog iPhonea 15 i ako vam cijena nije problem, otvorite lisnicu i odaberite ovaj uređaj.

Tehničke specifikacije iPhone 15 Pro Max:

  • Dimenzije: 159,9 mm x 76,7 mm x 8,25 mm
  • Masa uređaja: 221g
  • Zaslon: 6,7-inčni OLED
  • Rezolucija: 2796 x 1290 piksela
  • Brzina osvježavanja: Prilagodljivo 1-120Hz
  • Čipset: Apple A17 Pro
    Pohrana: 256 GB, 512 GB, 1 TB
  • Stražnje kamere: 48MP široka, 12MP ultra-širokokutna, 12MP telefoto s 5x optičkim zumom
  • Prednja kamera: 12 MP

Cijena uređaja u prodaji (za model od 512 GB memorije): 1.700 eura.

Kako možemo da vam pomognemo?

Trebate da dobijete ideje za predstojeći projekat ili digitalnu kampanju? Želite da transformišete svoje poslovanje primenom punog potencijala digitalnog marketinga?

Za sva pitanja o otvorenim radnim mjestima, posetite našu stranicu za posao here.